Assessment oefenen gratis

Oefen gratis voor je assessment

Het assessment is steeds vaker onderdeel van de sollicitatieprocedure. Tegenwoordig neemt zo’n 75-90% van de bedrijven een assessment af. Jouw resultaten worden vergeleken met de resultaten van andere kandidaten, dus het is van groot belang dat je t.o.v. je mede-sollicitanten een betere score haalt. Een goede voorbereiding en veel oefenen zullen je niet alleen helpen om je scores op te hogen, maar ook een voorsprong geven op andere sollicitanten.

Op assessment-training.com kan je kennismaken met de belangrijkste capaciteitentesten. Oefen deze testen om een beter beeld te krijgen welke vragen je kan verwachten.

In dit artikel zullen we dieper ingaan hoe voorbereiding helpt bij het maken van een assessment. Ook wordt er besproken wat voor soort assessments je kan verwachten en waarom oefenen zo belangrijk is.

Assessment Oefenen

Assessment voorbereiden

De voorbereiding van je assessment bestaat niet alleen uit oefenen. Het is minstens zo belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over het assessment. Zorg dat je alle onderdelen kent en wat je rechten en plichten zijn. Het herlezen van de vacatureomschrijving is vaak een verstandige keuze om te doen. Je haalt hier vaak waardevolle informatie uit. Zoek vervolgens uit hoe en wat er getest wordt en stel de volgende vragen aan je recruiter:

  • Gebeurt het assessment online of niet?
  • Hoelang duurt het assessment?
  • Wordt het assessment door het bedrijf zelf gedaan of schakelen ze een bureau in?

Het antwoord op deze vragen zorgt ervoor dat je met een gerichter doel kunt voorbereiden.

Het assessment oefenen

Met het oefenen van een assessment zorg je ervoor dat je een stap voorloopt op andere sollicitanten. Bepaalde vaardigheden kun je namelijk prima trainen. Op Assessment-Training.com kan je ongelimiteerd verschillende testen oefenen. Deze testen zijn vergelijkbaar met de testen bij een assessmentbureau. Er zijn kandidaten die ervoor kiezen zich niet voor te bereiden op een assessment. Van deze kandidaten haalt merendeels het assessment niet.

Het oefenen is belangrijk omdat je hiermee je scores aanzienlijk kunt verhogen. Herhaling van capaciteitentesten zorgt ervoor dat je getraind bent en eerder in staat bent om tot een bepaald inzicht te komen. Zie dit als het oplossen van een probleem. De eerste keer dat je een probleem oplost kan dit erg lastig zijn. Hoe vaker je hetzelfde probleem oplost hoe makkelijker het zal gaan. Je bouwt ervaring op met de manier waarop je dit probleem oplost.

Het oefenen is tevens erg belangrijk voor het gevoel waarmee je het assessment in zult gaan. Door het oefenen weet je namelijk wat je kunt verwachten. Je komt tijdens het assessment dus niet voor verrassingen te staan. Door te oefenen ga je zelfverzekerder het assessment tegemoet. Onzekerheid zal je belemmeren om de vraagstukken goed en snel op te kunnen lossen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Tevens leer je beter met tijdsdruk om te gaan. Bij een capaciteitentest moet je vaak binnen een bepaalde tijd een x aantal vragen maken. Door te oefenen met tijdsdruk, leer je beter met stress om te gaan.

Assessment Oefenen

Onderdelen van een assessment

Het assessment bestaat uit meerdere onderdelen. In het oefenen zul je dus flink wat tijd moeten steken. De meest voorkomende onderdelen zijn:

1. Assessment interview

Het assessment interview is een vast onderdeel van het assessment. Meestal wordt er tijdens dit interview een bepaalde richtlijn gehanteerd waar de assessoren zich aanhouden. Het interview is persoonlijk van aard. Zorg dat je een duidelijk beeld hebt over jouw competenties (sterkte en zwakke punten) en jezelf duidelijk uitspreekt over de ambities en motivatie. Het interview kan worden afgenomen door een psycholoog. Deze gaat echt op zoek naar jouw persoonlijkheid en bekijkt of je binnen het bedrijf past. Lees meer tips over het assessment interview.

2. De Capaciteitentest

De capaciteitentest bestaat uit veel onderdelen die erg goed te oefenen zijn. In tegenstelling tot het assessment interview waarbij je de mogelijke antwoorden oefent, oefen je voor de capaciteitentest ‘echte’ oefeningen. Voorbeelden van capaciteitentesten zijn hieronder opgesomd met een link naar gratis testen.

Assessment oefenen gratis:

3. Competentietest

De competentietest kun je niet oefenen door middel van het maken van oefeningen zoals bij de capaciteitentest. Tijdens de test krijg je stellingen waar je moet aangeven in hoeverre de stelling op jou van toepassing is. Je kunt dus nagaan over welke competenties jij beschikt zodat je tijdens de test minder lang hoeft na te denken of een bepaalde competentie wel of niet bij jou past.

Zorg ervoor dat je weet welke competenties belangrijk zijn voor de functie waar jij op solliciteert. Voldoe je aan deze competenties denk dan na over situaties waaruit blijkt dat jij hierover beschikt. Beschik je niet over de benodigde competenties dan kun je deze gaan ontwikkelen of in ieder geval in het gesprek vertellen hoe en waarom je dit gaat doen. Onderstaande links geven je meer informatie over desbetreffende competenties:

4. Persoonlijkheidstest

Bij de persoonlijkheidstest draait het, vanzelfsprekend, om je persoonlijkheid. De vraag is of je je daarom wel moet/kunt voorbereiden op de test. Het is in ieder geval altijd fijn als je weet wat je van de test kunt verwachten. De test bestaat uit allerlei stellingen waarbij jij moet aangeven in hoeverre deze stellingen bij jou passen.

5. Praktijksimulaties

Er zijn verschillende soorten praktijksimulaties. Als je uitgenodigd wordt voor een assessment kun je er van uitgaan dat je te maken krijgt één of meerdere praktijksimulaties. Bij het oefenen van praktijksimulaties ga je ongeveer hetzelfde ter werk als bij het oefenen van het assessment interview. Een voorbeeld van een praktijksimulatie is de postbakoefening. 

Assessment tips

Vooral bij het oefenen van de intelligentietesten valt veel voordeel te behalen. Deze testen kun je namelijk veel en gemakkelijk oefenen. Door te oefenen wordt jij steeds vaardiger met de vraagstukken die je op moet lossen. Hoe meer je oefent makkelijker je de vraagstukken op kunt lossen. Je leert namelijk welke oplos strategie je het beste kunt gebruiken. Je gaat ook steeds sneller belangrijke verbanden zien. Wees tijdens het oefenen wel serieus. Doe alsof je de test voor het echt aan het maken bent. Als je niet serieus bent met oefenen kun je het net zo goed overslaan.

De assessment tips mogen natuurlijk niet ontbreken! Hier zijn 5 assessment tips op een rijtje gezet.

Oefenen voor het assessment!

Wil jij na deze uitleg jezelf goed voorbereiden? Zorg ervoor dat je optimaal bent voorbereid en oefen behalve dit onderdeel ook alle andere onderdelen met de Assessment Training!

Assessment Oefenen