Assessment test

Assessment test

Wanneer je gaat solliciteren is de kans groot dat je een assessment test moet afleggen. Het woord assessment betekent letterlijk beoordeling. Maar wat is een assessment nou precies?

Assessment Oefenen

Assessment

Het assessment is een test waarbij intelligentie, competenties en persoonlijke kwaliteiten getest worden. We kennen verschillende soorten assessments namelijk: het loopbaan assessment, ontwikkel assessment en selectie assessment. Daarnaast zijn er ook nog specifieke assessments: het management assessment, sales assessment en talent assessment.

Assessment test

Het selectie assessment is het meest voorkomende assessment. Deze komt voor wanneer je naar een bepaalde functie solliciteert. Het selectie assessment maakt de keus om een nieuwe werknemer te selecteren makkelijker voor de werkgever. Ze kunnen zien of jij in grote lijnen geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert. Er word gekeken of jouw resultaten overeenkomen met de eisen die voor de functie gesteld zijn. Ook vergelijken ze jouw resultaten met die van andere kandidaten. Door middel van het assessment kan er een beter inschatting gemaakt worden of iemand geschikt is dan door middel van een sollicitatiegesprek.

Verder hebben we nog het ontwikkelingsassessment en het loopbaan assessment. In beide gevallen heb je al werk en neemt het bedrijf waar je werkt het assessment af om achter bepaalde dingen te komen. Voor het ontwikkelingsassessment zijn dit de ontwikkelingsmogelijkheden voor de werknemer binnen de organisatie. Het loopbaan assessment geeft aan wat voor soort beroepen en organisaties bij jou passen.

Het assessment bestaat uit verschillende onderdelen:

Capaciteitentest

Dit wordt ook wel de intelligentietest genoemd. Door middel van verschillende onderdelen wordt jouw intellectuele vermogen getest. Lees hier meer over de capaciteitentest.

Competentietest

Met de competentietest kan er een goede inschatting van jou competenties gemaakt worden. De werkgever kan op deze manier kijken of jij over de competenties beschikt die voor de functie nodig zijn.

Persoonlijkheidstest

De persoonlijkheidstest kun je ook verwachten als je een assessment af gaat leggen. De werkgever krijgt door middel van deze test inzicht in jouw persoonlijkheid.

Praktijksimulaties

Wat we ook vaak zien zijn praktijksimulaties. Deze komen in verschillende vormen en varianten voor. Je gaat hier een bepaalde situatie naspelen. Lees hier meer over de verschillende praktijksimulaties.

Het hangt af van het soort assessment of de functie waarop je solliciteert welke onderdelen het zwaarst mee tellen. Je kunt je voorstellen dat iemand die solliciteert voor docent Nederlands een hoge score voor de taaltest moet halen. Voor een andere functie is het ruimtelijk inzicht weer meer van belang en voor het loopbaan assessment zijn je interesses en competenties weer meer van belang.

Assessment Oefenen

Hoe word een assessment afgenomen?

We zien steeds vaker dat het assessment, of een deel van het assessment, online afgenomen word. De onderdelen die online afgenomen kunnen worden zijn de capaciteitentest, competentietest en de persoonlijkheidstest. Het rollenspel, postbak oefening en de interviews kunnen niet online afgenomen worden. Hiervoor zul je dus naar een bepaalde locatie moeten gaan. De andere onderdelen kun je meestal thuis maken. Wat ook nog weleens wil voorkomen is dat ervoor word gekozen de capaciteit ook op een bepaalde locatie door de kandidaten te laten maken. De reden hiervoor is dat er een surveillant bij kan zijn die in de gaten kan houden of kandidaten niet frauderen bij de test.

Assessment test

Als het assessment helemaal afgerond is word er een rapport met de resultaten opgesteld. Dit rapport word samen met jou besproken en mag niet naar de werkgever gestuurd worden als jij hier geen toestemming voor geeft. Als je erover nadenkt om het rapport niet te laten zien aan je werkgever denk hier dan nog een keer goed over na. Ook al zijn de resultaten misschien niet optimaal goed, als jij weigert je rapport aan je werkgever te laten zien zal dit je kansen om aangenomen te worden verkleinen. Lees hier meer over het assessment rapport.

Door wie word je beoordeeld?

De mensen die jou beoordelen worden assessoren genoemd. Assessors kunnen psychologen zijn of managers die hier een training voor gehad hebben. Behalve dat de assessoren jou beoordelen, spelen ze vaak ook je gesprekspartner of doen ze mee met het rollenspel.

Voorbereiding

Ga nooit onvoorbereid het assessment in. Een goede voorbereiding is erg belangrijk. Je zult je zekerder voelen omdat je weet wat je kunt verwachten, dit zal een positief effect hebben op je prestaties. Een ander belangrijk punt waar je rekening mee moet houden zijn de andere kandidaten. Het is namelijk heel gebruikelijk om jezelf voor te bereiden. Wanneer alle andere kandidaten zich voorbereid hebben en jij niet zijn hun jou dus al een stap voor!

Assessment oefenen

Wil jij na deze uitleg jezelf goed voorbereiden? Zorg ervoor dat je optimaal bent voorbereid en oefen behalve dit onderdeel ook alle andere onderdelen met de Assessment Training!

Assessment Oefenen