Assessment voorbereiden

Assessment voorbereiden

Het assessment voorbereiden is een punt wat veel kandidaten onderschatten. Iedereen wilt het assessment zo goed mogelijk maken. Hoe doe je dit? Het assessment voorbereiden natuurlijk! Je assessment voorbereiden is natuurlijk essentieel om een zo goed mogelijk resultaat te kunnen behalen. Ik raad je ook echt aan om hier veel tijd in te steken. Tegenwoordig neemt zo’n 75 – 90 procent van de bedrijven een assessment af, de kans dat je met een assessment te maken krijgt is zeer groot. Je assessment voorbereiden is het zeker waard!

Assessment Oefenen

Hoe bereid je je voor op een assessment?

Zorg dat je goed geïnformeerd bent over het assessment. Weet waar het assessment over gaat en wat het doel is. Zorg dat je weet welke onderdelen je zult krijgen. Ook is het fijn om te weten wat er met de uitslag zal gebeuren.

Zorg dat je alle onderdelen kent

Het assessment bestaat uit verschillende onderdelen. Het is belangrijk om je goed in te lezen in al deze verschillende onderdelen. Het is niet fijn om tijdens het assessment met dingen te maken te krijgen die je niet kent.

Oefen!

Behalve het inlezen is ook oefenen erg belangrijk. Deze twee punten moet je combineren om een zo goed mogelijk resultaat te kunnen behalen. Door te oefenen weet je precies wat je te wachten staat, hoe het onderdeel eruit ziet en op wat voor soort manier er getest word. Ook kom je er tijdens het oefenen achter waar je wel en niet goed bent. Je hebt dan nog de kans om deze onderdelen te verbeteren. Lees hier wat de beste manier is voor het oefenen van het assessment.

Ken de valkuilen

Wees op de hoogte van de valkuilen van het assessment. Veel mensen trappen hierin met als resultaat een slechte uitslag. Dit wil jij natuurlijk niet meemaken, om dit te voorkomen zorg je ervoor dat je op de hoogte bent van de valkuilen. Download ons gratis e-book over de 10 valkuilen van het assessment.

Ken je rechten en plichten

Het kennen van je rechten en plichten is altijd belangrijk, ook bij het assessment. Zorg ervoor dat je hiervan op de hoogte bent.

Assessment Oefenen

Rechten

De code van NIP is een van je rechten en dit houdt in dat je recht hebt op inzage, nabespreking en blokkade van je Assessment voorbereidenassessment rapport. Om je op de code van NIP te kunnen beroepen moet het assessment bureau wel aangesloten zijn bij het Nederlandse Instituut voor Psychologen. De meeste professionele assessmentbureaus zijn hierbij aangesloten. Blokkade van je rapport houdt in dat je hem niet naar je werkgever stuurt. Je kan hier voor kiezen als je de resultaten slecht vind. Bedenk wel dat dit de kansen op je functie niet zal vergroten.

Als je een assessment aflegt dat bij het NIP aangesloten is heb je ook nog het recht om hier een klacht in te dienen na afloop. Een klacht kun je indienen als je er bijvoorbeeld van overtuigd bent dat er fouten in het assessment zaten of als je vind dat het assessment niet op een correct wijze is afgenomen.

Een ander heel belangrijk recht is dat je het assessment niet hoeft te maken als je ziek bent. Wat moet je doen als je ziek bent? Je belt het assessment bureau of het bedrijf op om te zeggen dat je ziek bent vervolgens kun je het assessment later over doen. Een kleine moeite en je zult uiteindelijk veel betere resultaten behalen dan wanneer je het assessment maakt terwijl je ziek bent.

Plichten

Een belangrijke plicht die jij als kandidaat hebt is dat je informatie naar waarheid moet verschaffen. Dit hoef je alleen te doen als de informatie relevant is voor het assessment. Je privé situatie is en blijft natuurlijk ook gewoon privé. Maar zaken die met je werk te maken hebben of bepaalde werksituaties of ervaringen waar je mee te maken hebt gehad, dienen wel vermeld te worden als hier om gevraagd wordt. Je mag dus geen informatie achterhouden waarvan je weet of behoort te weten dat deze van belang is voor de functie je wilt gaan vervullen.

Maak een persoonlijke SWOT analyse

Tijdens een assessment moet je bijna altijd je sterke en je zwakke punten in kaart brengen. Werkgevers willen dit maar al te graag van hun potentiële nieuwe werknemers weten. Om niet tijdens het assessment niet teveel tijd kwijt te zijn aan het bedenken van je sterke en zwakke punten kun je dit het beste van te voren al doen. Als je er rustig over nadenkt kom je vaak ook op andere punten uit dan wanneer je dit tijdens het assessment zelf doet, dan wil je er niet al te lang over nadenken. Het voordeel van het maken van een persoonlijke SWOT analyse is dus: je hebt goede sterke en zwakke punten bedacht die niet al te voor de hand liggend zijn en je bent tijdens je assessment veel minder tijd kwijt dan wanneer je deze nog moest bedenken.

Assessment voorbereidenLees de vacatureomschrijving

Heb je er al aan gedacht om de vacatureomschrijving nog een keer door te lezen? Hier staat namelijk waardevolle
informatie in die je eigenlijk kado krijgt van het bedrijf waar je wilt gaan werken. Door middel van de vacatureomschrijving kun je je voorbereiden. Je krijgt hierdoor namelijk een beeld van wat de functie inhoud en welke eisen hieraan zijn verbonden. Je zult een competentietest en een persoonlijkheidstest moeten gaan afleggen. Het is dus erg handig om te weten waar het bedrijf naar opzoek is!

Assessment oefenen

Wil jij na deze uitleg jezelf goed voorbereiden? Zorg ervoor dat je optimaal bent voorbereid en oefen behalve dit onderdeel ook alle andere onderdelen met de Assessment Training!

Assessment Oefenen