Figuurreeksen oefenen

Figuurreeksen oefenen

Figuurreeksen oefenen is zeker verstandig om te doen, het is een goede manier om jezelf voor te breiden op de test. Figuurreeksen oefenen zorgt ervoor dat je ten eerste kennis maakt het onderdeel. Als jij nooit figuurreeksen hebt gemaakt en tijdens de capaciteitentest in een keer figuurreeksen op moet lossen, kan dit een probleem worden. Figuurreeksen oefenen zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent. Tijdens het oefenen kom je erachter of jij dit een lastig of juist makkelijk onderdeel vindt. Kom jij tot de ontdekking dat je moeite hebt met figuurreeksen? Dan kun je nu nog snel je kans grijpen om jezelf te verbeteren en zorg ervoor dat je ook op dit onderdeel goed scoort. Wil jij figuurreeksen oefenen? Lees verder voor figuurreeksen voorbeelden, uitleg, tips en oefeningen.

Assessment Oefenen

Figuurreeksen uitleg

Een figuurreeks is, zoals het woord zelf al zegt, een reeks bestaande uit figuren. De figuren in een figuurreeks zijn niet willekeurig bepaald. De figuren volgen elkaar logischerwijs op. Er treedt steeds een bepaalde verandering in de figuren op. Er bestaat dus een verband tussen de figuren. Bij een figuurreeks is de laatste plek opengelaten, jij moet dit figuur bepalen. Hiervoor moet je abstract kunnen redeneren.

Een figuurreeks los je op door het juiste figuur te ontdekken en deze in te vullen op de openstaande plek. In iedere figuurreeks zit een bepaalde logica verstopt. Deze logica moet jij ontdekken om vervolgens het juiste figuur voor de open plek te bepalen. Je dient de veranderingen in de figuren dus heel goed te analyseren. Als je uitgezocht hebt welke veranderingen er steeds wordt optreden, pas je deze verandering toe op het laatste figuur uit de reeks. Op deze manier bepaal je het figuur dat op de open plek ingevuld moet worden.

Figuurreeksen oefenen

In de figuurreeks zie je een bepaalde logica zitten. We zien namelijk dat de figuren telkens een stap naar rechts opschuiven. Behalve dat zien we ook nog iets anders. De randen van de figuren worden bij iedere verplaatsing ook steeds dikker. Deze logica voeren we door om het figuur op de plaats van het vraagteken te bepalen. In dit geval is het antwoord B het goede antwoord.

Wat je kunt doen om figuurreeksen oplossen wat makkelijker te maken is om bij het eerste figuur goed te analyseren wat je allemaal ziet. Doe dit voordat je je gaat concentreren op de veranderingen.

Figuurreeksen oefenen

Je ziet bijvoorbeeld de volgende dingen in het eerste figuur: een stompe hoek, 3 zwarte bolletjes en 1 wit vierkantje.
Vervolgens kijk je naar het tweede figuur. Begin dan weer bij de stompe hoek. Stel je zelf de vraag: Wat is er met de stompe hoek gebeurd ten opzichte van het vorige figuur? Door naar het tweede figuur te kijken kun je hier antwoord opgeven.
Ga vervolgens naar het derde figuur en kijk of de stompe hoek weer hetzelfde doet. Is dit het geval dan heb je de logica van de stompe hoek ontdekt en kun je hetzelfde doen met de andere dingen die je gezien hebt. Is dit niet geval dan zul je de beweging nog een keer goed moeten analyseren. Als je de stompe hoek goed geanalyseerd hebt weet je nu dat de hoek telkens verspringt van rechtsboven naar linksonder.

Assessment Oefenen

Figuurreeksen tips

De onderstaande tips helpen je om sneller te ontdekken welke punten in de figuren veranderen en hoe deze punten veranderen. Let tijdens het oplossen van figuurreeksen op de volgende punten:

De hoek
is deze stomp, recht of scherp? Hoeveel zijn er stomp, recht of scherp en is dit in het volgend plaatje nog hetzelfde?

Plaats van de hoek
als er bijvoorbeeld één stompe hoek is, verschuift deze dan of blijft hij op dezelfde plek staan.

Vorm van figuren
verandert de vorm of blijft deze hetzelfde in het volgende plaatje?

Aantal figuren
blijft het aantal figuren in ieder plaatje hetzelfde of wordt deze meer of minder?

Plaats van figuren
blijven de figuren in het plaatje op dezelfde plek of veranderen ze? Zo ja, schuiven ze met de klok mee of er tegenin? Verspringen ze naar de tegenovergestelde hoek? Of schuiven ze iedere beurt netjes één hoek op?

Lijnen
komen er lijnen voor in het plaatje en wat gebeurt hiermee?

Kleuren
heb je met kleuren te maken kijk dan of deze in iedere plaatje hetzelfde blijven. Veranderen de kleuren?

Assessment Oefenen