e-assessment

Het e-assessment wordt ook wel een online assessment genoemd. Het e-assessment wordt ingezet om het assessment, of enkele onderdelen, online bij kandidaten af te nemen. Het e-assessment kan op verschillende locaties worden afgenomen. Het kan zijn dat er aan de kandidaten wordt gevraagd om naar een bepaalde locatie te komen. Hier wordt vervolgens op de computer het assessment gemaakt. De kandidaat maakt de testen dan in een gecontroleerde omgeving. Hoogstwaarschijnlijk zal hier dan iemand bij zitten om een oogje in het zeil te houden.

Echter is het niet noodzakelijk dat het e-assessment in een gecontroleerde omgeving wordt afgenomen. Omdat de kandidaten inlog gegevens krijgen waarmee ze zelf online kunnen inloggen, kunnen de testen in principe overal op een computer met internet worden afgenomen. Soms wordt er daarom ook wel eens voor gekozen om de kandidaten het e-assessment thuis te laten maken. Voor de kandidaat is dit erg handig. Je kan dan op een gewenst tijdstip, wanneer het jou goed uitkomt, beginnen aan het e-assessment.

Assessment Oefenen

E-assessment test

Als de werkgever kiest voor een e-assessment test dan kunnen, helaas, niet alle onderdelen van het assessment online worden afgenomen. Denk bijvoorbeeld aan het rollenspel of het interview met de psycholoog. Voor deze onderdelen zul je toch echt naar een bepaalde locatie moeten komen. Het is onmogelijk om deze onderdelen online af te nemen.

De onderdelen die wel online worden afgenomen zijn meestal de persoonlijkheidstest, de competentietest en de capaciteitentest. De persoonlijkheidstest en competentietest zijn vragenlijsten. Deze lijsten geven meestal niet, of er zit een enkel vraag tussen, de mogelijkheid om de vragen open te beantwoorden. De resultaten van de test kunnen daarom erg makkelijk door de computer worden bepaald.

De capaciteitentest bestaat uit allerlei verschillende testen. Het zijn allemaal intelligentietesten die verschillende delen van je intellectuele vaardigheden meten. Er zijn een hoop onderdelen. Alle vraagstukken van de capaciteitentest zijn multiple choiche. Je antwoord is dus goed of fout, je kunt geen half goed antwoord hebben en zo een half puntje erbij smokkelen. Hierdoor is de test ook erg makkelijk na te kijken door de computer. Jouw resultaten zijn zo berekend. De capaciteitentest is altijd op tijd. Je hebt maar een bepaalde tijd om de test af te ronden. Is de tijd op, dan ga je automatisch door naar de volgende test. Je moet je antwoord dus binnen een bepaalde tijd bepalen, dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van tijdsdruk. Doordat er een tijd aan de test is gebonden, heeft iedere kandidaat dezelfde omstandigheden waardoor de test erg eerlijk is.

E-assessment voordelen

Een e-assessment is voor de kandidaten dus erg handig. Ook voor de werkgever heeft het e-assessment belangrijke voordelen. Een bedrijf bespaart namelijk veel tijd en geld wanneer zij kiezen voor een e-assessment. Er zijn meerdere kandidaten die het e-assessment tegelijkertijd kunnen doen. Ook hoeft het bedrijf geen personeel in te huren en heeft het bedrijf dus ook geen loonkosten voor deze uren. Er hoeft geen personeel aanwezig te zijn. Een psycholoog of een expert kan erg duur zijn.

Omdat de testen erg makkelijk na te kijken zijn door de computer heb je de resultaten ook vele male sneller binnen dan wanneer je een offline assessment maakt. Vaak zul je na afloop je resultaten meteen krijgen. De resultaten van het e-assessment worden naar je e-mail gestuurd en je kunt ze meteen doornemen. De resultaten zullen nog wel worden besproken. Het bespreken van de resultaten kan op het kantoor van de assessor. Ook wordt er vaak gekozen om de resultaten telefonische te bespreken. Erg handig want dan hoef je ook voor de bespreking niet speciaal het huis uit! Vervolgens kies je ervoor om jouw assessment rapport wel of niet naar de werkgever door te sturen. Je mag dit ook weigeren. Zonder jouw toestemming mag het assessment rapport niet worden opgestuurd!

Assessment Oefenen

E-assessment oefenen

De onderdelen van het e-assessment kun je zeer goed oefenen. Om jezelf optimaal voor te bereiden kun je alvast wat testen en oefeningen maken. Vooral bij de capaciteitentest is dit noodzakelijk.

Persoonlijkheidstest en competentietest
De persoonlijkheidstest en de competentietest hebben niet perse een voorbereiding nodig. Je krijgt namelijk vragen die betrekking hebben op jouw persoonlijke eigenschappen en competenties. Bij iedere vraag moet jij aangeven in hoeverre deze van toepassing is op jou. Je hoeft natuurlijk niet te oefenen over welke eigenschappen jij beschikt. Om een goed beeld te krijgen van de testen kun je er wel een online maken. Dan weet je in ieder geval wat je te wachten staat.

Tijdens het assessment wil jij natuurlijk je beste kant laten zien. Het is daarom niet gek dat kandidaten een beetje overdrijven, hier wordt ook rekening mee gehouden. Je mag natuurlijk ook best wel je goede kanten extra benadrukken en in het zonnetje zetten. Het wordt een ander verhaal als je echt gaat liegen op de test. Het is absoluut niet oke als jij beweert over bepaalde eigenschappen of competenties te beschikken terwijl dit niet zo is. Misschien wordt je wel aangenomen op basis van je leugens. De werkgever zal hier dan snel genoeg achter komen en uiteindelijk heb je hier alleen jezelf mee.

Capaciteitentest
De capaciteitentest bestaat uit allerlei verschillende testjes. Je zult onder andere te maken krijgen met analogie├źn, cijferreeksen, figuurreeksen en diagrammen. Het kan zijn dat je in het ene onderdeel beter bent dan in het andere onderdeel, daar zul je tijdens het oefenen snel achter komen. Je kunt je dan extra focussen op het onderdeel waar je wat minder goed in bent.

Het oefenen van de capaciteitentest helpt je om vaardiger te worden met de verschillende vraagstukken. Hoe meer je oefent hoe beter je inzicht wordt en hoe makkelijker en sneller je de vraagstukken op kunt lossen. Het wordt daarom ook aangeraden om ieder onderdeel vaak te oefenen.

Assessment Oefenen