Referenties CV

Referenties cv

Heb jij wel of geen referenties op je cv staan? Veel mensen vragen zich af of referenties standaard op een cv horen te staan of is het gewoon wat extra’s? Soms staat in de vacaturetekst al aangegeven dat je referenties moet vermelden. Soms wordt er pas naar referenties gevraagd in een later stadium van de sollicitatieprocedure.

Assessment Oefenen

Wat zijn referenties?

Een referentie is informatie over hoe jij functioneert, hoe jij bent als persoon en wat je goede en minder goede kanten zijn. Een referentie is dus een getuigenis van hoe jij functioneert. Een referentie kan je krijgen van onder andere (oud-)collega’s en (oud-Referenties cv)werkgever.

Een werkgever vind het fijn om te horen hoe jij (zijn potentiĆ«le nieuwe medewerker) gefunctioneerd hebt in je vorige functie en hoe je daar met collega’s omging. Zo kan de werkgever namelijk een beter beeld van jou schetsen.

Een referentie kan in je nadeel en in je voordeel werken. Als jij het flink verpest hebt op je oude werk, altijd te laat kwam, je werk nooit op tijd af had en erg onvriendelijk tegen collega’s was hoef je niet te rekenen op een positieve referentie. Heb jij je werkzaamheden altijd goed uitgevoerd en altijd je verantwoordelijkheden genomen? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een positieve referentie die in je voordeel zal werken. Als er een prettige samenwerking tussen jou en je oude werkgever was, zal je oud werkgever met alle plezier iets positiefs over jou willen zeggen.

Je nieuwe werkgever mag niet buiten jou weten om mensen benaderen om informatie over jou op te vragen. Je nieuwe werkgever heeft hier zelfs je toestemming voor nodig. Zonder jouw toestemming mag de werkgever je oud collega’s of oud werkgever dus niet benaderen. Als de werkgever jou om toestemming vraagt heb je nog even de tijd om na te denken wie je wilt laten refereren.

Referenties cv

Moet je een referentie nou standaard op je cv zetten of is dat ongebruikelijk? Het is in de meeste gevallen zelfs niet nodig om referenties op je cv te zetten. Tenzij hier om wordt gevraagd in de vacaturetekst, dan kun je het maar beter meteen doen. In de meeste gevallen zal hier niet om worden gevraagd. De werkgever begint vaak in een later stadium van de sollicitatieprocedure pas met het inwinnen van informatie bij andere over jou.

Het kan ook gebeuren dat jij erg graag wilt laten weten dat je over referenties beschikt en dat er in de vacaturetekst niet om wordt gevraagd. Dit kan gebeuren als jij bijvoorbeeld een erg goede referentie hebt. Wat kun je dan doen? Het is niet verstandig om eigenwijs de referentie toch te gaan vermelden. Wat je dan wel kunt vermelden in je cv is: ‘referenties: op aanvraag.’

Referenties in je cv opnemen Referenties cv
Mocht er wel om referenties worden gevraagd dan zet je deze altijd onder een apart kopje. Wat je niet moet doen is een positief verhaaltje van je oud werkgever neerzetten. Je verwijst enkel naar de referaat (persoon die jou een referentie geeft). Voor je dit doet is het wel verstandig om de referaat te vragen of hij of zij hier wel voor open staat. De referaat weet dan ook dat hij een mail of telefoontje kan verwachten. Het is erg ongebruikelijk om hier je oud-werkgever of een oud-collega neer te zetten buiten hun weten om. Dat zal ook niet worden gewaardeerd. Een referentie zet je als volgt op je cv:

  • Naam referaat
  • Telefoonnummer en of e-mail
  • Functie referaat
  • De referaat

Denk altijd even goed na wie je wilt vragen als referaat. Zoals net al is aangegeven, geef je nooit iemand ongevraagd en zonder toestemming op als referentie. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een oud werkgever of een oud collega. Echter hoef je je niet tot deze mogelijkheden te beperken. Er zijn ook andere mensen die je als referentie kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld ook aan een oud docent. Bij het kiezen van een goede referentie dien je op enkele dingen te letten. De persoon die je opgeeft moet jou goed kennen. Zorg ervoor dat je zeker weet dat de persoon die je op wilt geven positieve dingen over jou te vertellen heeft. Omdat er ook naar je zwakkere kanten gevraagd zal worden is het belangrijk dat je referentie deze mooi kan verpakken.

Assessment Oefenen

Voorbeeldvragen

Je nieuwe werkgever zal bij de referaat niet alleen informeren over jouw goede kanten. Wat de nieuwe werkgever net zo belangrijk vind als jouw kwaliteiten zijn jouw minder goede kanten en hoe je hier mee omgaat. Er zullen dus vragen worden gesteld over zowel jouw positieve als je minder positieve kanten. Zorg voor een referaat die van beide kennis heeft!

De referaat kan vragen in de volgende richtlijnen verwachten:

Wat is uw relatie met de kandidaat?
De werkgever wilt graag weten of jij een oud-docent, een oud-collega of een oud werkgever bent.

Hoe lang hebben jullie samengewerkt?
Als jij en de referaat maar 2 maanden hebben samengewerkt zal de referaat je minder goed kennen dan een persoon met wie je 2 jaar hebt samengewerkt. De werkgever wil dit graag weten zodat hij of zij een inschatting kan maken hoe goed jij en de referaat elkaar kennen.

In welke periode was de kandidaat werkzaam bij u
Als je 20 jaar geleden werkzaam bent geweest bij je referaat komt dit een beetje raar over. De informatie die de referaat over jou heeft is dan waarschijnlijk ook niet meer relevant omdat je jezelf verder hebt ontwikkeld. Kies daarom voor een referaat die recent genoeg is.

Hoe was de samenwerking?
Voor de werkgever is het waardevol als hij al inzicht kan krijgen in hoe jij bent in de samenwerking. Een goede samenwerking wordt altijd erg gewaardeerd. Ook wordt er waarde gehecht aan de manier waarop jij met je collega’s bent omgegaan.

Wat waren de taken en verantwoordelijkheden?
Zo krijgt de nieuwe werkgever vast enige inzicht in jouw kennis en kunde.

Zou je de kandidaat opnieuw aannemen?
Bij deze vraag gaat het natuurlijk om de uitleg die de referaat bij zijn antwoord geeft.

Assessment Oefenen