Zwanger solliciteren

Zwanger solliciteren kan erg lastig zijn. Sollicitanten die zwanger zijn waarbij dit nog niet zichtbaar is vragen zich vaak ook af of ze tijdens het gesprek moeten vertellen of ze zwanger zijn of niet. Vaak kiezen sollicitanten ervoor om dit tijdens het gesprek niet te vertellen omdat ze denken dat dit de kans verkleint dat ze worden aangenomen voor de functie. Ook wordt vaak niet eens gesolliciteerd tijdens de zwangerschap omdat mensen er automatisch vanuit gaan dat ze niet de ideale kandidaat zullen zijn en daardoor niet worden aangenomen. Zwanger solliciteren brengt dus een hoop twijfels en vraagtekens met zich mee.

Assessment Oefenen

Zwanger solliciteren rechten en plichten

Als sollicitant heb je natuurlijk rechten en plichten, ook als je zwanger bent. Voor de werkgever geldt hetzelfde, de werkgever heeft ook rechten en plichten. Het is altijd fijn om te weten wat je rechten en plichten zijn. Een van je rechten is dat je in je cv niks hoeft te zetten over je gezondheid of ziekteverleden. Ook hoef je hierover niks te zeggen in het sollicitatiegesprek, dit staat zelfs in de wet. De werkgever mag hier overigens ook niet naar vragen. Vragen zoals: ‘bent u vaak ziek?’ of ‘heeft u een kinderwens?’ zijn verboden sollicitatievragen. Je bent niet verplicht om deze vragen te beantwoorden.

Let er wel op dat het een verplichting is om bepaalde dingen aan te geven die de uitoefening van de functie kunnen belemmeren. Zwanger solliciterenHet is van belang om dergelijke zaken aan te geven als je niet in staat bent om bepaalde taken uit te voeren die horen bij de functie waar je op solliciteert. Een recht van de werkgever is om de loonbetaling stop te zetten als jij dit soort belangrijke informatie achterhoudt. De werkgever mag jou in deze situatie zelfs per direct ontslaan.

Je kunt dus zelf bepalen of je wel of niet verteld dat je zwanger bent, je bent het in ieder geval niet verplicht. Als je al een dikke buik hebt dan kun je er natuurlijk niet omheen. Maar is je zwangerschapsbuik nog niet zichtbaar dan kun je er dus ook gewoon voor kiezen om het nog even niet te vertellen.

Assessment Oefenen

Solliciteren tijdens zwangerschap

Het is dus niet zo gek dat er veel twijfels zijn om te gaan solliciteren tijdens de zwangerschap. Stel een werkgever heeft meerdere kandidaten die hij geschikt vind voor de functie. Jij bent één van deze kandidaten en je hebt aangegeven dat je zwanger bent. Dan is de kans groot dat de werkgever op safe speelt en kiest voor de sollicitant die niet zwanger is. Dit heeft dan helemaal niks met jou geschiktheid te maken. Werkgevers zitten niet te wachten op een nieuwe medewerker die al snel met zwangerschapsverlof zal gaan.

Het sollicitatiegesprek

Als je twijfels hebt om te vertellen dat je zwanger bent, kun je hier het beste het juiste moment voor kiezen. Het is niet aan te raden om in je cv te vermelden dat je zwanger bent. Er bestaat een grote kans dat je niet wordt uitgenodigd voor het gesprek. Wacht daarom eerst op een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek

Zwanger solliciterenAls je uitgenodigd bent voor het eerste sollicitatiegesprek maak je kennis met de werkgever en de bedrijfscultuur. Het eerste gesprek, de eerste kennismaking, heeft een oriënterend doel. Je kijkt of je een klik hebt met de werkgever en of het bedrijf en de functie bij jou past. Het is daarom niet aan te raden om in het eerste sollicitatiegesprek al aan te geven dat je zwanger bent.

Ben je uitgenodigd voor een tweede gesprek? Dit betekent dat werkgever wel interesse heeft in jou. Als het gesprek goed verloopt en jij hebt het gevoel dat je wel een goede kans maakt dat je wordt aangenomen voor de functie, dan is dit een goed moment om te vertellen dat je zwanger bent. Vertel dit pas aan het einde van het gesprek.

Als je echt een goed gevoel hebt is het verstandig om dit te vertellen. Als je aangenomen wordt en dan pas je werkgever op de hoogte stelt van je zwangerschap zou dit de relatie tussen jou en de werkgever kunnen verstoren. De werkgever zou dit kunnen opvatten als iets belangrijks dat je hebt verzwegen. En zo wil je natuurlijk niet aan je nieuwe baan beginnen.

Dit kan niet alleen de band verstoren met de werkgever maar ook met andere werknemers. Het is voor hun niet fijn als ze jou net hebben ingewerkt en jij gaat dan met verlof. Er moet dan naar iemand worden gezocht die jou tijdens het verlof kan vervangen. Wanneer je op tijd aangeeft dat je zwanger bent kan er ook op tijd naar een tijdelijke vervanger worden gezocht. Ondertussen kan jij je best doen om een positieve indruk achter te laten bij de werkgever en je collega’s.

Afwijzen vanwege zwangerschap

Een werkgever mag jou niet afwijzen omdat je zwanger bent. Echter kan dit wel gebeuren. Een werkgever zal dan niet als reden Zwanger solliciterengeven dat jij niet geschikt bent omdat je zwanger bent. Vaak wordt er een smoes verzonnen als: ‘er is een andere sollicitant die meer ervaring heeft’ of ‘de vacature is intern opgevuld’.

Als dit gebeurt is dat natuurlijk heel vervelend. Als je het idee hebt dat de werkgever een smoes gebruikt en jou heeft afgewezen omdat je zwanger bent kun je een ‘verzoek om een oordeel’ indienen. Dit verzoek dien je in bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Zij zullen nog eens naar de zaak kijken en beoordelen of de werkgever in strijd met de wet heeft gehandeld. Het is hun taak om de gelijkebehandelingswetgeving te handhaven. Ze houden zich niet alleen bezig met discriminatie vanwege zwangerschap maar ook discriminatie vanwege leeftijd, afkomst, geloofsuitingen en taaleis. Voor meer informatie kun je hun website raadplegen. Klik hier voor informatie.

TIP

Leg de nadruk op je kwaliteiten en zorg voor veel enthousiasme zodat de werkgever een goede indruk van jou krijgt. Vertel waarom jij geschikt bent en zorg ervoor dat de werkgever het gevoel heeft dat jij in staat bent om de functie goed uit te oefenen.

Assessment Oefenen