Online Solliciteren

Online solliciteren

Online solliciteren is een makkelijke manier om een baan te zoeken. Op internet zijn veel openstaande vacatures te vinden waar je op kunt reageren. Inmiddels is meer dan 70 procent van de vacatures zelfs al op internet te vinden. Online solliciteren heeft voordelen voor zowel de werkzoekende als de werkgever. Wanneer je online gaat solliciteren dien je echter wel rekening te houden met een aantal factoren bijvoorbeeld met het voorzichtig omgaan met je persoonlijke gegevens.

Assessment Oefenen

Online sollicitatieformulier

Wanneer je online aan het zoeken bent naar interessante vacatures en je hierop wilt reageren wordt er vaak gevraagd om een digitaal formulier, het online sollicitatieformulier, in te vullen. Op het online sollicitatieformulier vul je verschillende dingen in zoals: persoonlijke gegevens, je motivatie, cv en je werkervaring. Het voordeel van het online sollicitatieformulier is dat het snel en makkelijk is.

Als een bedrijf van je vraagt om het online formulier in te vullen, doe dat dan ook. Ga niet eigenwijs op je eigen manier een brief of een e-mail sturen. Bedrijven beschikken namelijk vaak over een systeem waarin zij de gegevens van sollicitanten bewaren. Voor het bedrijf is het handig als je gelijk het formulier invult zodat alle gegevens in één databank gezet kunnen worden en alles makkelijk bijgehouden kan worden.

Motivatie en cv

Niet bij ieder online sollicitatieformulier heb je de mogelijkheid om je motivatie toe te kunnen lichten en je cv up te loaden. Als je deze mogelijkheden wel hebt maak er dan altijd gebruik van. Voor de motivatie is er een apart invoerveld in het formulier waar je je toelichting kunt plaatsen. Maak hier geen langdradig verhaal van maar houdt het kort en krachtig en onderscheid je van de andere sollicitanten.

Diploma’s

Vaak wordt er ook gevraagd naar de diploma’s waar je over beschikt. In de meeste gevallen moet je kiezen uit een lijst van diploma’s. Het kan voorkomen dat het diploma wat jij hebt niet tussen de diploma’s in de lijst staat. Is dit bij jou het geval kies dan voor het diploma dat het meest lijkt op die van jou.

Solliciteren per e-mail

Behalve de optie om een online formulier in te vullen kan er ook van je gevraagd worden om te solliciteren per e-mail. Bij het solliciteren per e-mail schrijf je een begeleidende tekst voor je cv en sollicitatiebrief, die je als bijlagen toevoegt in de e-mail. Ook kan er gevraagd worden om de sollicitatiebrief in de mail te typen en enkel je cv als bijlage toe te voegen. Er zijn verschillende punten waar je op moet letten bij het solliciteren per e-mail.

E-mailadres en onderwerp

Zorg ervoor dat je een neutraal e-mailadres gebruikt met je eigen naam. Bijvoorbeeld voornaamachternaam@hotmail.com. Ook moet je letten op het onderwerp van de e-mail. Vaak staat in de vacature aangegeven wat je bij het onderwerp in moet vullen, bijvoorbeeld het vacaturenummer.

De sollicitatiebrief en cv

Wanneer je de sollicitatiebrief in de e-mail zet zorg er dan voor dat de brief overzichtelijk en makkelijk te lezen is. Schrijf niet alles aan één stuk door maar maak gebruik van witregels tussen de verschillende alinea’s van de brief. Wanneer je de brief apart in de bijlage meestuurt houd je hem kort en krachtig. Wat je cv betreft, deze stuur je altijd mee als bijlage in een Word of pdf-bestand. Wanneer er niet aangegeven staat in welke vorm je per e-mail moet solliciteren raad ik je aan om te kiezen voor de begeleidende e-mail met de brief en cv als bijlagen. Dit is netter.

Valkuilen online solliciteren

Online solliciteren kent enkele valkuilen. Hieronder staan de meest gemaakte fouten. Zorg ervoor dat je niet in deze valkuilen trapt wanneer je online gaat solliciteren.

Spelfouten Online solliciteren

Spelfouten komen onprofessioneel over. Tijdens het online solliciteren worden er meer spelfouten gemaakt dan wanneer er een handgeschreven sollicitatiebrief wordt geschreven. De reden dat er meer spelfouten gemaakt worden is omdat typen een stuk sneller gaat dan schrijven. Zorg er daarom voor dat je altijd je brief goed naleest op spelfouten.

Assessment Oefenen

Neem het serieus
Vaak worden online sollicitaties net wat minder serieus genomen en ‘even snel’ ingevuld of getypt. Dit is een grote valkuil. Neem een online sollicitatie altijd serieus en voorkom dat je dingen vergeet in te vullen of spelfouten maakt.

Tips online solliciteren

De volgende tips zullen bijdragen om succesvol maar ook veilig online te solliciteren:

Wees voorzichtig met je persoonlijke gegevens

Op internet kun je zijn wie je wilt zijn. Mensen kunnen zich voordoen als een bedrijf om zo achter allerlei persoonlijke gegevens van jou te komen. Wanneer je op een openstaande vacature reageert ga je er natuurlijk niet vanuit dat je misschien wel opgelicht zal worden. Toch dien je altijd voorzichtig te zijn met het geven van je persoonlijke gegevens zoals: rekeningnummer, bankgegevens, creditcardinformatie, kopie van je paspoort, burgerservice of rijbewijs nummer en inloggegevens.Soms wordt er ook gevraagd om geld over te maken naar de werkgever. Doe dit nooit! Wanneer dit gevraagd wordt kan je er vanuit gaan dat je te maken hebt met een oplichter.

Check het bedrijf

Controleer het bedrijf waarbij je wilt solliciteren altijd. Zoek informatie op internet over het bedrijf of bekijk de website. Kijk over veel klachten over het bedrijf zijn of dat er juist positieve dingen geschreven worden. Als je er zeker van bent dat je bij het bedrijf wilt solliciteren kun je kijken of er op de website dingen zijn te vinden die handig voor jou zijn om te weten voor je naar het sollicitatiegesprek gaat.

Professionele foto

Er wordt steeds vaker gevraagd om een foto bij je cv toe te voegen. Als dit van je gevraagd wordt zorg je ten alle tijden voor een professionele foto, bijvoorbeeld een pasfoto. Ga geen foto’s gebruiken waarop je gekke bekken trekt. Gebruik ook een foto die enigszins recent is en geen foto waar je nauwelijks op lijkt.

Een bewezen effectieve methode (die brieven schrijven stukken minder vervelend maakt!)

Perry kroes heeft een zeer effectieve methode ontwikkeld om sollicitatie brieven te schrijven. Ondertussen heeft hij hier al duizenden mee geholpen.

In de afgelopen zes jaar heeft hij uitgebreid kunnen testen welke sollicitatiemethodes goed werken en welke niet. In het sollicitatiebriefhandboek vind je de formule die hij door de jaren heen heb ontwikkeld om effectieve brief te schrijven.

Deze methode is inmiddels al beproefd door meer dan 2000 werkzoekenden en loopbaancoaches in Nederland.

Assessment Oefenen