Open sollicitatie

Open sollicitatie

We spreken van een open sollicitatie wanneer je niet op een openstaande vacature solliciteert. Een open sollicitatie kan daarom best eng en spannend zijn omdat je ongevraagd op een bepaalde functie solliciteert. Dit kan ook een beetje nutteloos lijken maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Van de openstaande functies wordt namelijk 20% vervuld via open sollicitaties. Maar hoe zorg je er nou voor dat je succesvol open solliciteert? Hoe schrijf je een goede open sollicitatie en motivatiebrief? Wat zijn de voordelen van open solliciteren en wat zijn nuttige tips?

Assessment Oefenen

Voordelen open sollicitatie

Open solliciteren kent 2 grote voordelen. Het eerste voordeel is dat je hoogstwaarschijnlijk niet te maken krijgt met concurrentie. De kans dat iemand anders op dezelfde functie solliciteert zonder dat hier een vacature voor openstaat is niet zo groot. Behalve dat je hoogstwaarschijnlijk geen concurrentie hebt laat je ook zien hoe gemotiveerd je bent. Ondanks dat er geen vacature openstaat besluit je toch te solliciteren, je valt op en laat hiermee ook zien dat je lef hebt.

Tips open sollicitatie

Om succesvol open te solliciteren mogen de volgende tips niet ontbreken:

Maak duidelijk waarom je specifiek bij dit bedrijf wilt werken

Verdiep je in het bedrijf zodat je goed kunt motiveren waarom je bij dit bedrijf wilt werken en waarom juist dit bedrijf zo goed bij jou past. Laat zien dat je het bedrijf kent. Je kunt de website bezoeken en het bedrijf op bellen om eventuele vragen te stellen. Vaak wordt het gewaardeerd door bedrijven als je belt.

Maak duidelijk welke functie je uit zou willen oefenen.

Het moet voor het bedrijf natuurlijk duidelijk zijn welke functie jij graag zou willen vervullen. Er kan gekeken worden of jouw eigenschappen en competenties overeenkomen met de benodigde eigenschappen en competenties voor deze functie.

Onderbouw je motivatie met voorbeelden.

Gebruik altijd voorbeelden wanneer je je motivatie beschrijft. Dit maakt je ten eerste geloofwaardiger en ten tweede komt je motivatie krachtiger over door voorbeelden te gebruiken.

Vergeet je cv en contactgegevens niet toe te voegen. Wanneer je per e-mail solliciteert voeg je de cv toe als bijlage.

Als het bedrijf jou geschikt vind voor de functie die je wilt vervullen is het wel zo handig als zij met jou in contact kunnen komen, vergeet daarom nooit je contactgegevens te vermelden. Ook je cv mag je niet vergeten.

Zorg voor een cv waarmee je je onderscheid van andere.

Je valt al op als je open solliciteert, een onderscheidend cv maakt dat je extra opvalt! Zorg voor een cv die eruit springt.

Assessment Oefenen

Wees geduldig

Omdat er geen vacature voor de functie openstaat zoekt het bedrijf ook niemand met spoed voor deze functie. Verwacht dus niet teveel op korte termijn en ga zeker niet de dag nadat je de sollicitatie verstuurd hebt het bedrijf opbellen.

Open sollicitatie schrijven

Een open sollicitatie bestaat uit je cv en uit een open sollicitatiebrief. Het schrijven van een open sollicitatiebrief wordt vaak als lastig ervaren omdat je geen vacature hebt waar je op in kan spelen. Hieronder wordt beschreven hoe je een goede open sollicitatiebrief schrijft en een voorbeeld van een goede brief.

Open sollicitatiebrief

Het schrijven van een open sollicitatiebrief is lastiger dan het schrijven van sollicitatiebrief wanneer je op een openstaande vacature reageert. Wanneer je reageert op een vacature beschik je over een specifieke omschrijving van eigenschappen en competenties waarover je moet beschikken. Bij het schrijven van de brief kun je vertellen dat jij beschikt over deze eigenschappen en competenties. Bij een open sollicitatiebrief is dit niet het geval, je hebt geen houvast. Bij het schrijven van een open sollicitatiebrief zul je dus wat creatiever moeten zijn, dit is voor de ene persoon een voordeel en voor de ander juist een nadeel.Open sollicitatie

Er zijn 3 belangrijke punten die in je sollicitatiebrief terug moeten komen. Het eerste punt is je motivatie en enthousiasme. Laat in je brief altijd zien hoe gemotiveerd en enthousiast je bent. Ten tweede dien je voorbeelden te gebruiken als ondersteuning. Ten derde beschrijf je ook waarom jij de juiste persoon voor de functie bent en welke toegevoegde waarde jij voor het bedrijf hebt. In de brief schrijf je natuurlijk over je opleiding en behaalde diploma’s. Deze punten zijn ook te vinden in je cv daarom is de brief een goede kans om juist deze 3 punten te benadrukken.

Om een goede brief te schrijven kun je ook enkele vragen aan jezelf stellen die je beantwoord zoals: Wie ben ik? Waarom solliciteer ik op deze functie? Waar ben ik goed in? Waar blijkt dat uit? Wat zijn mijn goede eigenschappen? Wat zijn mijn ambities?

Open sollicitatiebrief voorbeeld

Hieronder zie je een voorbeeld van een correctie open sollicitatiebrief.

Tanja Blom
Hartenstraat 28
1011 BB Huizendam
T. 06-1234567
E. tanjablom@notmail.com

Huizendam, 16 maart 2015

Geachte heer Santpoort,

Hoewel er op dit moment geen vacatures zijn, wil ik middels deze open sollicitatie graag mijn enthousiasme kenbaar maken voor een functie op de communicatieafdeling van Unilever. Sinds ik tijdens mijn studie Communicatie in contact kwam met de wereld van ‘Fastmoving Consumer Goods’ ben ik gegrepen door deze bedrijfstak en zou ik graag werken bij Unilever, de grootste speler in deze markt.

Daarbij werkt een bekende van mij – Mariska Goedhardt – bij Unilever. Haar positieve berichten over Unilever als werkgever bevestigden mijn hoge verwachtingen. Daarom probeer ik me door deze open sollicitatie in de kijker te spelen, hopend dat u aan mij denkt als er binnenkort een functie vrijkomt.

Zelf heb ik ook wat te bieden: ik heb inmiddels twee jaar werkervaring op de marketingafdeling van Ahold. Hier maak ik deel uit van een team dat de reclamecampagnes van Albert Heijn bedenkt. Ontzettend leuk, maar ik ben toe aan een nieuwe uitdaging en dan het liefst bij uw organisatie!

In de bijlage vindt u mijn curriculum vitae en ik zou het leuk vinden om een keer met u te spreken ter oriëntatie.

Met vriendelijke groet,

Tanja Blom

Bijlage: Curriculum Vitae

Bron open sollicitatiebrief voorbeeld: https://www.jobnet.nl/solliciteren/open-sollicitatie/voorbeeld-open-sollicitatiebrief/item10088

Perry Kroes heeft een zeer effectieve methode ontwikkeld om sollicitatie brieven te schrijven. Ondertussen heeft hij hier al duizenden mee geholpen.

In de afgelopen zes jaar heeft hij uitgebreid kunnen testen welke sollicitatiemethodes goed werken en welke niet. In het sollicitatiebriefhandboek vind je de formule die hij door de jaren heen heb ontwikkeld om effectieve brief te schrijven.

Deze methode is inmiddels al beproefd door meer dan 2000 werkzoekenden en loopbaancoaches in Nederland.

Assessment Oefenen