Sollicitatiebrief aanhef

Sollicitatiebrief aanhef

De sollicitatiebrief aanhef is het eerste moment waarop je de lezer van je brief 'groet'. Een gepaste sollicitatiebrief aanhef is daarom erg belangrijk, je zet hiermee meteen de toon.

De sollicitatiebrief aanhef kun je op verschillende manieren formuleren. Je kunt kiezen voor een formele, informele, persoonlijke of onpersoonlijke aanhef. Veel sollicitanten vinden het lastig om een gepaste sollicitatiebrief aanhef te kiezen. Het is een klein detail en het lijkt misschien ook niet heel belangrijk.

Wees ervan bewust dat je hiermee de manier van communiceren duidelijk maakt, dit kleine detail is zeker belangrijk! Het is verstandig om ook over de aanhef van je sollicitatiebrief even rustig na te denken.

Aanhef van je sollicitatiebrief

Veel sollicitanten kiezen ervoor om een algemene sollicitatiebrief aanhef te gebruiken. Het is, indien mogelijk, slimmer om er juist voor te kiezen om de lezer bij zijn of haar naam aan te spreken. Zelfs wanneer de naam niet vermeld staat in de vacature is het verstandig om dit te doen. Dit voelt misschien een beetje raar of brutaal maar dat hoeft het niet te zijn.

Door de naam van de lezer te gebruiken zul je meer aandacht trekken dan wanneer je kiest voor een algemene aanhef. En als je iets wilt tijdens het solliciteren dan is het wel opvallen tussen de grote stapel met sollicitatiebrieven.

Staat de naam van de lezer niet vermeld in de vacature kun je proberen om deze op te zoeken. Gebruik bijvoorbeeld de website van het bedrijf om achter de naam te komen. Het is niet altijd mogelijk om hierachter te komen. De website van een bedrijf zal dit namelijk niet altijd vermelden.

Kun je geen naam vinden dan kan je ervoor kiezen om even te bellen. Dit is een eenvoudige, maar effectieve manier om erachter te komen wie verantwoordelijk is voor de sollicitatieprocedure. Veel sollicitanten zullen dit daarom ook niet doen.

Wees er echter van bewust dat dit absoluut NIET ongebruikelijk is. Het is juist heel verstandig om ervoor te kiezen het bedrijf even op te bellen. Door te bellen maak je meteen een assertieve indruk. Ook kun je nu gelijk je kans pakken om achter extra informatie te komen over de vacature. Vervolgens kun je deze informatie gebruiken bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief.

Een ander voordeel is dat er een grote kans is dat de hr-medewerkers jou zal herkennen als hij of zij jouw brief en cv ziet liggen. Zorg er daarom voor dat je via de telefoon een goede indruk hebt achtergelaten. Bedank de persoon die je aan de telefoon hebt gehad voor de informatie en zijn of haar tijd. Doordat de hr-medewerker jou herkent ben je niet een van de zoveel sollicitanten meer.

Zoals in de inleiding al is verteld kun je een aanhef op verschillende manieren formuleren. Zo kun je een formele of informele aanhef gebruiken maar ook een persoonlijk en onpersoonlijke. Er zijn nog meer varianten waarmee je rekening mee dient te houden. Hieronder worden ze uitgelegd.

Geslacht van de ontvanger is onbekend

Het kan zijn dat je wel achter de naam bent gekomen van de ontvanger maar dat je niet weet wat het geslacht is. Het is niet slim om een gok te wagen en te kiezen voor een geslacht.

Je kunt de volgende varianten gebruiken als het geslacht van de ontvanger onbekend is:

  • Geachte heer of mevrouw 'achternaam' 
  • Geachte heer/mevrouw 'achternaam'
  • Geachte heer, mevrouw 'achternaam'

Door een van de bovenstaande varianten te kiezen kun je niet fout zitten!

Geslacht en naam onbekend

Het lukt niet altijd om achter de naam van de ontvanger te komen, laat staan het geslacht. Er kan zich dus een situatie voordoen waarbij zowel de naam als het geslacht onbekend is. Je kunt in dit geval voor een van de volgende varianten kiezen:

  • Geachte heer, geachte mevrouw
  • Geachte heer, mevrouw
  • Geachte heer of mevrouw
  • Geachte heer/mevrouw

In bovenstaande voorbeelden wordt telkens eerst ‘heer’ benoemd en vervolgens ‘mevrouw’. De volgorde waarin je deze benoemt maakt overigens helemaal niks uit. Soms wordt er gedacht dat je eerst ‘heer’ moet benoemen en daarna pas ‘mevrouw’. Als jij wilt kun je deze gewoon omdraaien.

Wat moet je niet doen of moet vermijden

Veel sollicitanten maken de fout door ‘mijnheer’ als aanhef te gebruiken. Doe dit niet, gebruik geen ‘mijnheer’. Je zult er niet heel erg op afgerekend worden maar het gebruik van ‘mijnheer’ is nogal gangbaar in de Nederlandse spreektaal.

Het is gebruikelijker om gewoon te kiezen voor ‘heer’. Je kunt er ook voor kiezen om ‘de heer’ als aanhef voor je sollicitatiebrief te gebruiken.

Hoe kan Assessment-Training.com je helpen met je sollicitatiegesprek en assessment een succes te maken?

Het doel van Assessment-Training.com is om je te helpen om je sollicitatie succesvol te maken, door oefentesten te bieden die de testen van werkgevers en recruiters nabootsen. Ons oefenplatform gebruikt toonaangevende technologie, die je feedback biedt over je scores, in de vorm van testgeschiedenis, progressie en prestatie in vergelijking met anderen.

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek? Of moet je binnenkort een assessment maken? Met ons volledige pakket kan je met vertrouwen je sollicitatie of assessment tegemoet gaan. Het Volledige Assessment en Sollicitatie Voorbereidingspakket is gemaakt om je voor te bereiden op elk aspect van een sollicitatie en assessment. Je krijgt bij dit pakket toegang tot:

1) Het Alle Capaciteitentesten Pakket met 22 test categorieën (196 testen & 2.895 vragen).
2) Sollicitatietraining met online videotraining en een werkboek.
3) Het eBook 'De AssessmentWijzer'.

Online Assessment Testen

Hieronder vind je meer informatie per test categorie en kun je tevens gratis testen oefenen.

Verbale testen:

Numerieke testen:

Abstracte testen:

Simulatie testen:

Koop nu
X
backToTopBtn