sollicitatiefilmpje

Sollicitatiefilmpje

Een sollicitatiefilmpje is de nieuwe manier van solliciteren. Met een sollicitatiefilmpje kun je het bedrijf meteen duidelijk laten zien wie je bent en maak je het hen makkelijker bij het kiezen van de juiste kandidaat. Een sollicitatiefilmpje komt voornamelijk voor bij de grotere bedrijven. Het is vrij lastig om op te vallen met een sollicitatiebrief en een goed cv. Als jij je echt wilt onderscheiden van de andere kandidaten is een sollicitatiefilmpje de oplossing. Een sollicitatiefilmpje is erg opvallend waardoor je er meteen uitspringt en de werkgever zal jou ook onthouden. Werkgevers kijken vaak snel over sollicitatiebrieven. Een sollicitatiefilmpje trekt veel meer de aandacht van de werkgever waardoor je meer tijd hebt om jezelf goed te presenteren.

Assessment Oefenen

Videosollicitatie

Als je een sollicitatiefilmpje maakt, presenteer je jezelf niet op papier maar op beeld. Je kunt je videosollicitatie opnemen met eenSollicitatiefilmpje camera, webcam of met je smartphone. Vervolgens is het slim om deze op Youtube te plaatsen. Je kunt een link naar je sollicitatiefilmpje in je brief zetten. Het maken van een videosollicitatie kan soms eng zijn. De werkgever krijgt meer van je te zien. In een brief komen vooral je kwaliteiten etc. naar voren, in een video laat je je stem horen en je uiterlijk zien. Veel sollicitanten hebben het gevoel dat ze hierop afgerekend kunnen worden.

Voor je kiest voor een videosollicitatie moet je je eerst in het bedrijf verdiepen. Misschien is het wel helemaal niet gebruikelijk bij het bedrijf om via een video te solliciteren, dan kun je dit ook beter niet doen. Verdiep je dus even in de cultuur van het bedrijf en beslis dan of het gebruikelijk is om een sollicitatiefilmpje te versturen.

Sollicitatiefilmpje maken

Je kunt een professioneel bedrijf inhuren om jou te helpen met het maken van een goed filmpje, hier zit echter wel een prijskaartje aan verbonden. Bij het maken van een sollicitatie filmpje moet je een hoop dingen rekening houden.

Als eerste is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereid. Schrijf van te voren alles op wat je wilt zeggen tijdens de video. Je hoeft niet letterlijk op te schrijven wat je wilt zeggen en de tekst uit je hoofd te leren, wees lekker jezelf. Schrijf bijvoorbeeld je sterke punten op en bedenk hier voorbeelden bij. Je verhaal is hierdoor ook gestructureerd en je verteld niet alles door elkaar.

Door een goede voorbereiding kun je je filmpje kort en krachtig houden en dat is zeker belangrijk. Een sollicitatie filmpje kan erg leuk zijn voor de werkgever maar hij of zij heeft geen zin om naar een filmpje van 10 minuten te kijken. Zorg voor een filmpje dat ongeveer 1 tot 2 minuten duurt.

Bij de voorbereiding is het ook belangrijk dat je iets bedenkt waardoor je persoonlijk naar voren komt. Het is dus niet de bedoeling dat je helemaal neutraal je verhaaltje doet. Met een video heb je echt de kans om je persoonlijk over te brengen, dat lukt veel beter dan in een geschreven brief.

Assessment Oefenen

Verder is het heel belangrijk om jezelf goed verstaanbaar te maken als je een sollicitatiefilmpje aan het opnemen bent. Dit betekent onder andere rustig en duidelijk praten op het juiste volume. Er zijn ook externe factoren die hier een rol in kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan achtergrondgeluid. Voorkom dit zoveel mogelijk. Het is echt not done om een filmpje in te sturen waarop je niet goed verstaanbaar bent.

Videosollicitatie tips

Een videosollicitatie maken brengt allerlei zaken met zich mee waar je rekening mee dient te houden.

Lees je cv niet letterlijk voor

Een enorme fout is om je cv letterlijk voor te lezen voor de camera. Als je dit doet ontbreekt het stukje persoonlijkheid. Er zal dan ook niet veel waarde aan jouw sollicitatiefilmpje worden gehecht. Gebruik de camera om je enthousiasme goed over te brengen.

Gebruik een filmpje als aanvulling op je sollicitatiebrief Sollicitatiefilmpje
De videosollicitatie is geen vervanging voor je sollicitatiebrief. Gebruik het filmpje als aanvulling. Voor de werkgever is het namelijk fijn als hij jouw brief er nog even bij kan pakken om alles door te lezen. Je hebt in ieder geval de aandacht al getrokken met je filmpje.

Geschikte achtergrond

Je kunt de video het beste opnemen met een helemaal witte achtergrond. Als je een kantoor hebt is dit ook een prima plek. Zorg er in ieder geval ten alle tijden voor dat de achtergrond netjes en rustig is. Het komt niet professioneel over als de werkgever op de achtergrond alleen maar rommel ziet. Dit kan erg afleidend zijn waardoor de werkgever zich minder focust op jou. Een werkomgeving is ook een prima achtergrond, zolang je bureau maar netjes opgeruimd is. Je wilt met je video natuurlijk geen indruk als sloddervos achterlaten bij je toekomstige werkgever.

Let op het juiste licht

Je wilt natuurlijk goed te zien zijn op de video. Natuurlijk licht is het vaak het mooiste. Zorg ervoor dat het licht vanuit een raam op je gezicht valt. Ga dus met je gezicht naar het raam staan. Als je met de achterkant naar het raam gaat staan wordt je gezicht donker en ben je niet goed te zien.
Link naar je video op LinkedIn

Als je je sollicitatie filmpje op Youtube hebt geĆ¼pload, kun je op je LinkedIn profiel een link plaatsen naar je filmpje. Omdat LinkedIn veel gebruikt wordt door recruiters om geschikte kandidaten te vinden is dit een uitstekende manier om hun aandacht te trekken.

Sollicitatiefilmpje voorbeelden

Om nou echt een goed idee te krijgen van een hoe een sollicitatiefilmpje eruit ziet, kun je hier onder twee voorbeelden bekijken. Het eerste voorbeeld is een videosollicitatie die erg professioneel overkomt. Je ziet een nette werkomgeving, het beeld en geluid is van hoge kwaliteit en je hoort een rustig muziekje op de achtergrond. De tweede video is vooral heel persoonlijk gemaakt. Het beeld en het geluid zijn van iets mindere kwaliteit, maar na het bekijken van de video heb je een goede indruk kunnen krijgen in wie deze persoon is.

Perry kroes heeft een zeer effectieve methode ontwikkeld om sollicitatie brieven te schrijven. Ondertussen heeft hij hier al duizenden mee geholpen.

In de afgelopen zes jaar heeft hij uitgebreid kunnen testen welke sollicitatiemethodes goed werken en welke niet. In het sollicitatiebriefhandboek vind je de formule die hij door de jaren heen heb ontwikkeld om effectieve brief te schrijven.

Deze methode is inmiddels al beproefd door meer dan 2000 werkzoekenden en loopbaancoaches in Nederland.

Assessment Oefenen