Sollicitatiegesprek

Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek kan erg spannend zijn. Vaak weten sollicitanten niet precies wat ze van een sollicitatiegesprek moeten verwachten en zitten ze met allerlei vraagtekens. Hoeveel gesprekken moet ik voeren? Wat voor soort vragen zal de werkgever mij stellen en welke vragen kan ik het beste stellen?

Uitnodiging sollicitatiegesprek

Wanneer je gesolliciteerd hebt op een vacature hoop je natuurlijk dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Als je een van de gelukkige kandidaten bent en uitgenodigd wordt voor het sollicitatiegesprek begin je met het bevestigen van de uitnodiging. Meestal bevestig je het sollicitatiegesprek via een e-mail. De uitnodiging kan ook telefonisch plaatsvinden, bevestig ook dan de uitnodiging. Door de uitnodiging te bevestigen laat je zien dat je professioneel bent. Vóór je het sollicitatiegesprek gedaan hebt, heb je dus al een professionele indruk achter gelaten.

Eerste sollicitatiegesprek

Het eerste sollicitatiegesprek dient vaak als kennismakingsgesprek. De eerste indruk die de werkgever van jou heeft wordt hier geveld. Maar ook jij krijgt tijdens dit gesprek een eerste indruk van de werkgever en het bedrijf. Het eerste sollicitatiegesprek is dus een goede gelegenheid voor jou en de werkgever om te kunnen oriënteren.

Wanneer je binnenkomt en met de werkgever aan tafel gaat zitten zal hij of zij het merken als je gespannen of zenuwachtig bent. De meeste sollicitanten zijn zenuwachtig voor het gesprek, hier is niks mis mee. Om de spanning een beetje weg te nemen zal de werkgever niet meteen ter zake komen. De werkgever zal eerst een luchtige opmerking of vraag stellen, bijvoorbeeld of je de weg makkelijk hebt kunnen vinden. Voor het gesprek echt begint zal de werkgever vaak ook vertellen hoe het gesprek precies is opgebouwd.

Tijdens het eerste gesprek zal de werkgever van alles over het bedrijf vertellen. Vaak verteld de werkgever dingen als de geschiedenis en toekomst van het bedrijf. Ook de afdelingen en de vacature waar jij op gereageerd hebt komen ter sprake. De werkgever zal vertellen wat de functie precies inhoudt en welke taken erbij horen. Ook de benodigde kwaliteiten en eisen voor de functie komen ter sprake. Verder zal de werkgever je ook allerlei vragen gaan stellen en heb je ook de mogelijkheid om zelf vragen te stellen.

Tweede sollicitatiegesprek

Wanneer de werkgever na het eerste gesprek een goede indruk van jou heeft gekregen en tevreden is zul je uitgenodigd worden voor een tweede sollicitatiegesprek. Indien jij de eerste ronde niet hebt gehaald, zal de telefonisch of per mail hiervan op de hoogte gebracht worden. In het tweede gesprek zal de werkgever het meer over vaktechnische zaken gaan hebben.

Vragen sollicitatiegesprek

De vragen die je in het eerste sollicitatiegesprek krijgt zijn op andere onderwerpen gericht dan de vragen die de werkgever je in het tweede gesprek zal stellen. Hieronder vind je richtlijnen van enkele vragen die vaak in het eerste gesprek gesteld zullen worden:

  • Welke toevoeging heb jij voor ons bedrijf?
  • Waarom spreekt deze functie je aan?
  • Waarom spreekt ons bedrijf Sollicitatiegesprekje aan?
  • Wat maakt jou geschikt voor de functie?
  • Wat zijn je goede eigenschappen?
  • Wat zijn je minder goede eigenschappen?
  • Welke verwachtingen heb je van de functie?
  • Heb je al werkervaring opgedaan?
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar?
  • Werk je het liefst samen of alleen?

Ook zullen er in het eerste gesprek vragen worden gesteld over hoe jij met bepaalde situaties omgaat. Werkgevers vinden het vaak interessant om te weten hoe jij met bijvoorbeeld stress, kritiek of tegenslagen omgaat.

Tijdens het tweede gesprek hoef je dit soort vragen niet te verwachten. Het tweede sollicitatiegesprek richt zich vooral de arbeidsvoorwaarden. Tijdens het tweede gesprek wordt de sollicitanten ook vaak gevraagd om een assessment af te leggen.

De antwoorden die je geeft zijn erg belangrijk, vooral tijdens het eerste sollicitatiegesprek. Op de vraag waarom de functie jou aanspreekt is het niet de bedoeling dat je een kort antwoord geeft zoals: ‘deze baan lijkt me leuk en ik wil graag een nieuwe uitdaging’. Zorg ervoor dat je ten alle tijden je antwoorden goed onderbouwd. Vertel bijvoorbeeld wat de aanleiding is dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Het kan voorkomen dat je niet meteen een antwoord weet te bedenken op een van de vragen. Als je in deze situatie komt zorg er dan voor dat je rustig blijft. Blijf altijd eerlijk en ga jezelf niet beter voor doen door op te scheppen over bijvoorbeeld je goede eigenschappen en werkervaring.

Ter voorbereiding kun je thuis antwoorden bedenken op dit soort vragen. Je hebt thuis rustig de tijd om na te denken hoe je het antwoord het best kan onderbouwen. Het geven van voorbeelden is een aanrader! Hiermee versterk je je antwoorden.

Zelf vragen stellen

Het is slim om tijdens het sollicitatiegesprek zelf met vragen te komen. Wanneer je zelf vragen stelt laat je zien dat je geïnteresseerd bent. Zorg er wel voor dat de vragen die je hebt nuttig zijn. Stel geen vragen over dingen die voor de hand liggen of die de werkgever al verteld heeft. Goede onderwerpen waar je vragen over kunt stellen tijdens het gesprek zijn: ruimte voor eigen invulling, mogelijkheden om door te groeien of opleidingsmogelijkheden en de inhoud van de functie.

Het is verstandig om thuis alvast enkele goede vragen te bedenken die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt stellen.

Assessment oefenen

Wil jij na deze uitleg jezelf goed voorbereiden? Zorg ervoor dat je optimaal bent voorbereid en oefen behalve dit onderdeel ook alle andere onderdelen met de Assessment Training!

Hoe kan Assessment-Training.com je helpen met het voorbereiden van het sollicitatiegesprek?  

Het doel van Assessment-Training.com is om je te helpen om je sollicitatie succesvol te maken, door oefentesten te bieden die de testen van werkgevers en recruiters nabootsen. Ons oefenplatform gebruikt toonaangevende technologie, die je feedback biedt over je scores, in de vorm van testgeschiedenis, progressie en prestatie in vergelijking met anderen.

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek? Of moet je binnenkort een assessment maken? Met ons volledige pakket kan je met vertrouwen je sollicitatie of assessment tegemoet gaan. Het Volledige Assessment en Sollicitatie Voorbereidingspakket is gemaakt om je voor te bereiden op elk aspect van een sollicitatie en assessment. Je krijgt bij dit pakket toegang tot:

1) Het Alle Capaciteitentesten Pakket met 22 test categorieën (196 testen & 2.895 vragen).
2) Sollicitatietraining met online videotraining en een werkboek.
3) Het eBook 'De AssessmentWijzer'.

 

Koop nu
X
backToTopBtn