Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

De gehele sollicitatieprocedure is vaak een zenuwslopend proces. De sollicitatieprocedure bestaat uit verschillende stappen die je zult moeten ondergaan om de functie te kunnen vervullen waarop je solliciteert. Wat is nou de meest gehanteerde sollicitatieprocedure? Wat houdt ieder stap van de procedure nou precies in en hoe zorg ik ervoor dat ik al deze stappen goed doorloop?

Assessment Oefenen

De sollicitatieprocedure

Zoals net al is aangegeven bestaat de sollicitatieprocedure uit verschillende stappen die jij als sollicitant zult moet doorlopen. De andere kandidaten die op dezelfde functie hebben gesolliciteerd doorlopen precies dezelfde procedure als jij. De sollicitatieprocedure is dus voor iedere kandidaat hetzelfde en daarom ook zo eerlijk mogelijk. Bij iedere job kan de sollicitatieprocedure natuurlijk wat afwijken van de standaard procedure, over het algemeen verloopt de standaard sollicitatieprocedure zo:

  • Oriënteren
  • Sollicitatiebrief / motivatiebrief
  • Cv / cijferlijst / referenties
  • Ontvangstbevestiging
  • Afwijzing of uitnodiging eerste gesprek
  • Eerste gesprek
  • Tweede gesprek
  • Contract

Oriënteren

De aller eerste stap die je ondergaat is natuurlijk het zoeken naar een vacature. Je gaat opzoek naar vacatures die jou aanspreken en aansluiten bij jouw diploma’s. Ook het is het bedrijf waar de vacature openstaat belangrijk. Het bedrijf moet je aanspreken en het moet je leuk lijken om daar te werken. Heb je een leuke vacature gevonden? Dan ga je over tot de volgende stap: het schrijven van de sollicitatiebrief en de motivatiebrief.

Sollicitatiebrief / motivatiebrief

Wanneer je een leuke vacature gevonden hebt ga je hier op reageren, dit doe je door middel van een sollicitatiebrief en motivatiebrief. Vaak wordt er gedacht dat de sollicitatiebrief en de motivatiebrief hetzelfde zijn, dit is niet waar er zit een klein verschil tussen deze brieven. In een sollicitatiebrief geef je aan waarom je solliciteert op deze functie en bij dit bedrijf. Ook vertel je over bepaalde punten uit je cv. In de motivatiebrief vertel je waarom jij de meest geschikte persoon bent voor de functie en welke waarde jij hebt voor het bedrijf. Je legt de nadruk dus echt op je motivatie. Je verteld over je ambities en maakt duidelijk waarom jij uitgenodigd moet worden voor een gesprek. Klik hier voor meer informatie over de motivatiebrief.

Assessment Oefenen

Cv / cijferlijst / referenties

Wanneer je de sollicitatiebrief en motivatiebrief op stuurt, voeg je altijd je cv er aan toe. Je cv is erg belangrijk voor de werkgever en hij of zij zal deze ook goed gaan bekijken. De werkgever kan in jouw cv duidelijk aflezen welke opleidingen je gevolgd hebt en wat jouw werkervaringen zijn. Ook kan het voorkomen dat er om cijferlijsten of referenties gevraagd wordt.

Ontvangstbevestiging

Je brieven en cv verstuur je meestal online. Dat er gevraagd wordt om dit per post te versturen komt zelden meer voor. Nadat je alles verstuurd hebt krijg je een ontvangstbevestiging zodat je zeker weet dat jou brieven en cv zijn aangekomen.

Afwijzing of uitnodiging

Na de ontvangstbevestiging breekt er een zenuwslopende periode aan. Nu is het namelijk afwachten tot je uitgenodigd wordt of afgewezen. Iedereen hoopt natuurlijk op een uitnodiging voor een eerste sollicitatiegesprek, dat is immers het doel van de brieven. Een afwijzing is altijd erg vervelend maar komt vaak voor aangezien er maar één kandidaat het meest geschikt kan zijn. Hoe kun je nou het beste omgaan met een afwijzing? Meestal krijg je een telefoontje en wordt verteld dat jij niet uitgekozen bent. Vraag dan altijd waarom jij niet geschikt bent. Dit kun je als leerpunt gebruiken en verbeteren voor je volgende sollicitatie. Wordt je uitgenodigd voor een gesprek dan is het nu zaak om je hiervoor voor te gaan bereiden.

Eerste sollicitatiegesprek

Het eerste sollicitatiegesprek is een soort kennismakingsgesprek. De werkgever vormt hier zijn of haar eerste indruk over jou maar jij ook over hem of haar. Vaak wordt er aan het begin van het gesprek verteld hoe het verdere gesprek precies opgebouwd is zodat je weet wat je kunt verwachten. Je krijgt in het eerste gesprek allerlei informatie over het bedrijf zelf. Ook zal de werkgever vertellen wat de functie waarop je solliciteert precies inhoudt en welke taken hierbij horen. De benodigde kwaliteiten voor de functie komen ook ter sprake. Klik hier voor meer informatie over het eerste sollicitatiegesprek.

Tweede gesprek

Als je een goede indruk hebt achtergelaten na het eerste gesprek en de werkgever is tot zover tevreden zul je worden uitgenodigd voor een tweede gesprek waar vaktechnische zaken besproken worden. Wanneer je na het eerste gesprek afgewezen wordt zul je hier telefonisch of per mail van op de hoogte gesteld worden.

Contract

Als je door alle gesprekken heen bent gekomen ben je aangenomen! Nu is het tijd om het arbeidscontract te tekenen.

Het assessment

Het komt steeds vaker voor dat het assessment ook onderdeel is van de sollicitatieprocedure. Tegenwoordig neemt zo’n 75 – 90% van de bedrijven een assessment af, je kunt er dus vanuit gaan dat je hiermee te maken krijgt. De assessment test meet de intellectuele vaardigheden, persoonlijkheid en competenties van de kandidaten. De assessment test bestaat uit verschillende onderdelen die ieder iets anders meten.

Je krijgt te maken met de capaciteitentest die de intellectuele vaardigheden meet. De capaciteitentest bestaat weer uit
allerlei verschillende testen. Ook krijg je te maken met een persoonlijkheidstest en een competentietest. Deze worden allebei in de meeste gevallen afgenomen door middel van vragenlijsten / stellingen. Verder krijg je nog te maken met praktijksimulaties. Wanneer je een praktijksimulatie krijgt speel je een situatie na die zich voor kan doen op de werkvloer. Ook bevat het assessment een interview wat erg lijkt op het kennismakingsgesprek, het interview is alleen wat meer psychologisch vergeleken het kennismakingsgesprek. Je krijgt een rapport met de uitslagen van het Sollicitatieprocedureassessment en er zal ook nog een nabespreking plaatsvinden. De nabespreking vind vaak telefonisch plaats.

Zoals je ziet bestaat het assessment dus uit een hoop onderdelen en is het erg belangrijk dat je alles beter doet dan de andere kandidaten. Gelukkig zijn de meeste onderdelen van het assessment goed te oefenen en voor te bereiden. Er wordt aangeraden om veel te oefenen met de verschillende onderdelen van de capaciteitentest. Klik hier voor meer informatie over het assessment.

Perry Kroes heeft een zeer effectieve methode ontwikkeld om sollicitatie brieven te schrijven. Ondertussen heeft hij hier al duizenden mee geholpen.

In de afgelopen zes jaar heeft hij uitgebreid kunnen testen welke sollicitatiemethodes goed werken en welke niet. In het sollicitatiebriefhandboek vind je de formule die hij door de jaren heen heb ontwikkeld om effectieve brief te schrijven.

Deze methode is inmiddels al beproefd door meer dan 2000 werkzoekenden en loopbaancoaches in Nederland.

Assessment Oefenen