Tweede sollicitatiegesprek

Tweede sollicitatiegesprek

Het is mogelijk om uitgenodigd te worden voor een tweede sollicitatiegesprek als het eerste gesprek goed is verlopen en er een klik is tussen jou en de werkgever. Afhankelijk van de sollicitatieprocedure wordt tijdens een eerste sollicitatiegesprek een aantal mensen uitgenodigd. Voor het tweede gesprek valt het merendeel meestal af. Je hebt dus al enkele kandidaten achter je weten te laten. Het is belangrijk dat je jezelf voor een tweede sollicitatiegesprek optimaal voorbereid want je wil natuurlijk niet dat je op het laatste moment afgewezen wordt. Wat kan je eigenlijk verwachten van het tweede sollicitatiegesprek? Wat is het verschil tussen het eerste en tweede gesprek en hoe kun je je het beste voorbereiden?

Assessment Oefenen

Een volledig sollicitatietraining pakket van Assessment-Training.com!

Verschil eerste en tweede sollicitatiegesprek

Het eerste gesprek dient als een eerste kennismaking, de werkgever wil er achter komen of jij geschikt bent voor de functie en bij het bedrijf past. Het eerste gesprek is een oriënterend gesprek. Wanneer je wordt uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek mag je er vanuit gaan dat het ‘goed’ zit. De werkgever heeft dan al besloten dat jij in de bedrijfscultuur van het bedrijf past. Het tweede sollicitatiegesprek is meer concreet. Er moet duidelijkheid worden gecreëerd over wat jullie van elkaar verwachten en wat jij van de functie verwacht. Jij en de werkgever moeten op dezelfde lijn zitten op het gebied van salaris en arbeidsvoorwaarden.

Tweede sollicitatiegesprek

Zoals net al gezegd is heb je een goede indruk achtergelaten en is de werkgever tevreden over jou als je uitgenodigd wordt voor een tweede gesprek. Het kan ook voorkomen dat je na het eerste gesprek wordt afgewezen omdat de werkgever denkt dat jij niet de meest geschikte kandidaat bent voor de functie. Hier zul je telefonisch of per mail van op de hoogte worden gebracht. Als je uitgenodigd wordt voor het tweede gesprek zullen jij en de werkgever het meer over vaktechnische zaken gaan hebben. Verder wordt er ook dieper ingegaan op je competenties. Het tweede sollicitatiegesprek wordt als ‘zwaarder’ ervaren dan het eerste gesprek.

Tijdens het tweede gesprek zal er ook gesproken worden over de arbeidsvoorwaarden:

 • Salaris
 • Reiskostenvergoeding
 • Spaarregelingen
 • Pensioenregelingen
 • Thuiswerkregelingen
 • Eventuele bonusregelingen
 • Vrije dagen
 • Extra’s zoals een telefoon, laptop of leaseauto van de zaak

Assessment Oefenen

Kenmerken tweede sollicitatiegesprek

Het tweede sollicitatiegesprek heeft een aantal kenmerken die anders zijn ten opzichte van het eerste sollicitatiegesprek. Typische kenmerken voor het tweede gesprek zijn:

Meerdere personen aanwezig

Het eerste gesprek wordt meestal door één persoon afgenomen, bij het tweede gesprek zijn er vaak meerder mensen aanwezig. Het kan dus voorkomen dat er vragen die in het eerste gesprek aanbod zijn gekomen nu nog een keer herhaald zullen worden, wel zal er dieper worden ingegaan en meer worden doorgevraagd op deze onderwerpen.

Systematisch doorvragen

Bij het tweede sollicitatiegesprek zal er systematisch doorgevraagd worden op verschillende onderwerpen. Dit is een groot verschil met het eerste gesprek. Er zal continue van je gevraagd worden om praktijkvoorbeelden te geven waar een stuk kritischer naar gekeken wordt dan bij het eerste gesprek. Ook wordt er dieper ingegaan op je CV en je competenties.

Vragen tweede sollicitatiegesprek

Na het tweede gesprek zal de werkgever de keuze willen maken wie de functie krijgt of wie hij een assessment wilt laten doen. Jij zult je ook moeten afvragen of je in deze functie graag bij het bedrijf wilt werken. Het tweede gesprek is waarschijnlijk je laatste kans om nog vragen te stellen. Stel daarom vragen over alle zaken die nog onduidelijk voor je zijn. Om te bepalen of deze functie bij dit bedrijf echt is wat je wilt kun je jezelf de volgende dingen afvragen:

 • Kun ik bij dit bedrijf het door mij gewenste aantal uren werken?
 • Vind ik dit een prettig bedrijf om te werken en pas ik binnen de bedrijfscultuur?
 • Zou ik goed kunnen samenwerken met de manager en de collega’s?
 • Heb ik de kans om me hier verder te ontwikkelen door middel van bijvoorbeeld cursussen of trainingen?
 • Sluit de functie aan op mijn wensen en kwaliteiten?
 • Zijn er doorgroeimogelijkheden? Biedt de functie/bedrijf mij voldoende perspectieven op lange termijn?

Tweede sollicitatiegesprek voorbereiden

Een goede voorbereiding is essentieel om het tweede sollicitatiegesprek succesvol af te kunnen ronden. Wat kun je ter voorbereiding doen? Er zijn verschillende zaken waar je over na moet denken namelijk goede voorbeelden en de arbeidsvoorwaarden.

Goede voorbeelden

Probeer enkele momenten te bedenken uit je loopbaan waar je echt in je element was en waarvan je denkt dat deze voorbeelden laten zien dat jij geschikt bent voor de functie. Probeer ongeveer 5 van zulke momenten te bedenken. Vervolgens analyseer je deze momenten met de STAR methode. Je begint met de S van situatie te omschrijven: wat was de situatie? Vervolgens omschrijf je de Taak of taken die ja had. Welke Acties heb je op dat moment ondernomen? En wat was het Resultaat van jouw acties? Vaak wordt er gesproken van een tweede R (reflectie). Wat heb je ervan geleerd? Wat zou je de volgende keer anders doen? Zorg dat je al je voorbeelden op deze manier kunt omschrijven.

Arbeidsvoorwaarden

De arbeidsvoorwaarden zullen ook ter sprake komen tijdens het tweede sollicitatiegesprek. Het salaris is een belangrijk onderwerp uit de arbeidsvoorwaarden. Je kunt van te voren op internet opzoeken wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd/functie. Ga hier tijdens het gesprek niet te ver onder zitten, dat is zonde! Het is vaak ook een lastig onderwerp, zeker omdat je vaak nog bescheiden bent en je blij bent dat je een kans hebt op een baan.

Vragen bedenken

Zoals net al is verteld moet het bedrijf en de functie ook goed bij jou passen. Zijn er zaken nog niet hele duidelijk? Bedenk dan alvast vragen die je wilt stellen om alles op te helderen. Zorg ervoor dat ja na het tweede gesprek duidelijk hebt of jij bij dit bedrijf deze functie wilt uitoefenen.

Het assessment

Je kunt er vanuit gaan dat er van jou gevraagd wordt om een assessment af te leggen. Het assessment is een handig middel om een inschatting te maken of iemand geschikt is voor de functie. Er worden verschillende dingen gemeten zoals je competenties, persoonlijkheid en capaciteiten. Ook zul je praktijksimulaties moeten doen zodat er gekeken kan worden hoe jij met bepaalde situaties omgaat.

Je hoeft het assessment niet meteen af te leggen tenzij dit van te voren is verteld! Ook zal er van te voren worden verteld wat voor soort assessment je zult moeten af leggen. Het assessment vindt meestal plaats aan het eind van de sollicitatieprocedure.

Tegenwoordig kiezen de meeste bedrijven ervoor om kandidaten een assessment af te laten leggen. Lees hier meer over het oefenen van een assessment.
Assessment gemoeid tijdens de sollicitatie? Op Assessment Training kan je je optimaal voorbereiden op een assessment.

Assessment Oefenen