Sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is voor veel mensen een hele klus. Je zult een sollicitatiebrief moeten schrijven als je reageert op een openstaande vacature, bij een open sollicitatie maar vaak ook wanneer je ergens stage wilt gaan lopen.Het doel van de sollicitatiebrief is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Samen met de motivatiebrief en je cv stuur je de sollicitatiebrief op en is het afwachten of je wel of niet uitgenodigd wordt.

Assessment Oefenen

Goede sollicitatiebrief

Zoals net al is genoemd is het doel van de sollicitatiebrief om uitgenodigd te worden voor een eerste sollicitatiegesprek. Er hangt dus een heleboel van jouw brief af. Het is erg belangrijk dat jij een goede sollicitatiebrief weet te schrijven en ook dat jij jezelf kunt onderscheiden van alle andere sollicitanten. Je moet je voorstellen dat de werkgever een hele hoop sollicitatiebrieven voorgeschoteld krijgt. Tussen al deze brieven zitten een hoop brieven die ‘goed’ zijn. Het is dus van belang dat jouw brief opvalt en onthouden wordt door de werkgever.

Openingszin sollicitatiebrief

De eerste zin, de openingszin, van de sollicitatiebrief is vaak lastig te bedenken. De schrijver van de brief vind de openingszin vaak belangrijker dan de persoon die de brief leest en jou beoordeelt. Het is wel zo dat je met een originele openingszin je brief meteen persoonlijk kan maken en de aandacht trekt. Ons advies is om vooral niet te lang te piekeren over een goede openingszin. Je kunt je beter concentreren op de inhoud en de brief in foutloos Nederlands schrijven.

Sollicitatiebrief schrijven

Voordat je meteen als een kip zonder kop de sollicitatiebrief begint te schrijven zorg je er eerst voor dat je goed voorbereid bent. Voordat je begint met schrijven lees je de vacature goed door en zorg je ervoor dat je precies weet wat de functie inhoudt en naar wat voor soort medewerker gevraagd wordt. In de sollicitatiebrief kun je hierop inspelen maar je kunt ook verwijzen naar de vacature. Een belangrijk punt waar je op moet letten is dat je de juiste opbouw gebruikt.

Opbouw sollicitatiebrief

De juiste opbouw van een sollicitatiebrief ziet er als volgt uit:

  • Adresgegevens
  • Opening sollicitatiebrief
  • Motivatie
  • Argumentatie
  • Afsluiting
  • Ondertekenen
  • Bijlage(n)
  • Adresgegevens

Je begint altijd met je eigen adres met daaronder het adres van het bedrijf. Vervolgens vermeld je in de volgende regel nog een keer je woonplaats en de datum waarop je de brief stuurt.

Assessment Oefenen

Opening sollicitatiebrief

Waarom solliciteer je en waar ben je de vacature tegengekomen? Deze vraag moet je beantwoord hebben in de opening van de sollicitatiebrief.

Motivatie

In deze stap vertel je waarom je specifiek bij dit bedrijf solliciteert en waarom je reageert op deze functie. In deze stap is het belangrijk dat de persoon die de brief leest ziet dat jij je verdiept het in het bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen op de website om iets te zoeken wat jou aanspreekt en dit vermelden in de sollicitatiebrief.

Argumentatie

Tijdens het lezen van jou brief moet de lezer het gevoel krijgen dat jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Dat is dus waar je in deze stap voor moet zorgen. Je kunt inspelen op bepaalde functie-eisen die in de vacature genoemd staan. Benoem je opleiding en werkervaring en leg het verband tussen de genoemde functie-eisen. Een belangrijk punt waar je in deze stap op moet letten is dat je niet je hele cv herhaalt!

Afsluiting

Een goede afsluiting is erg belangrijk. In een goede afsluiting geef je aan dat je graag op sollicitatiegesprek wilt komen.

Ondertekenen

De ondertekening begint met ‘Met vriendelijke groet,’ Daarna laat je enkele witregels over zodat je plaats hebt voor een handtekening. Vervolgens plaat je nog je naam.

Bijlagen

Als je bijlage(n) bijvoegt vermeld je dit altijd helemaal onderaan de sollicitatiebrief. In de bijlage(n) voeg je de motivatiebrief en cv toe.

Open sollicitatiebrief

Ook bij een open sollicitatie zul je een sollicitatiebrief moeten schrijven. De open sollicitatiebrief lijkt erg veel op de ‘gewone’ sollicitatiebrief. Klik hier voor: voorbeeld en uitleg open sollicitatiebrief.

Tips sollicitatiebrief

Om de sollicitatiebrief zo succesvol mogelijk te maken hebben wij de 5 beste tips op een rijtje gezet. Het zijn vaak de kleine dingen die over het hoofd worden gezien maar wel een groot verschil kunnen maken. Klik hier voor de 5 sollicitatiebrief tips.

Voorbeeld sollicitatiebrief

Hieronder vind je een voorbeeld een voorbeeld van een goede sollicitatiebrief.
Max de Vries
Parklaan 65a
9875 HK Zwolle

Topmarketing BV
De Molen 91
3995 AW Zwolle
Zwolle, 25 februari 2013

Betreft: Sollicitatie naar functie van marketingadviseur

Geachte mevrouw De Goede,

Op Nationalevacaturebank.nl zag ik uw vacature staan voor de functie van marketingadviseur. Omdat ik erg geïnteresseerd ben in deze functie, wil ik hier graag naar solliciteren.

Tot januari 2012 heb ik gewerkt als marktonderzoeker voor het Nederlands Rode Kruis. Hier heb ik veel geleerd op zowel nationaal als internationaal vlak. Tot mijn taken hoorde bijvoorbeeld een klanttevredenheidsonderzoek dat ik van a tot z heb opgezet. Ook heb ik veel onderzoeken gedaan naar trends in de markt. De uitkomsten van dit onderzoek heb ik gebruikt om producten te ontwikkelen en te verbeteren zodat ze beter aansloten bij de markt.

In uw advertentie staat dat u iemand zoekt die weet hoe het marktmechanisme werkt en hierop in kan spelen. Zoals eerder vermeld heb ik veel onderzoeken gedaan naar trends in de markt. Met het ontwikkelen van een marktstrategie is hier makkelijk op in te spelen. Ook zocht u iemand die collega’s kan coachen en zijn kennis en vaardigheden deelt. Ik kan zowel zelfstandig als in teamverband werken. Ik heb een teamgeest en wil dan ook het beste uit een team halen.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Voor aanvullende informatie verwijs ik u naar mijn Curriculum Vitae. Graag zou ik u mijn cv en motivatie in een persoonlijk gesprek willen toelichten.

In afwachting van uw antwoord.

Met vriendelijke groet,
(Handtekening)
Max de Vries

Bijlage: curriculum vitae

Bron voorbeeld sollicitatiebrief: www.nationalevacaturebank.nl

Perry Kroes heeft een zeer effectieve methode ontwikkeld om sollicitatie brieven te schrijven. Ondertussen heeft hij hier al duizenden mee geholpen.

In de afgelopen zes jaar heeft hij uitgebreid kunnen testen welke sollicitatiemethodes goed werken en welke niet. In het sollicitatiebriefhandboek vind je de formule die hij door de jaren heen heb ontwikkeld om effectieve brief te schrijven.

Deze methode is inmiddels al beproefd door meer dan 2000 werkzoekenden en loopbaancoaches in Nederland.

Assessment Oefenen